петък, 20 април 2012 г.

Прокълнато злато сее смърт в Крумовград



В продължение на години Иванов е бил сонди по Ада тепе и из другите родопски хълмове. След като обаче не успява да получи концесия за златодобив от кабинета „Станишев“ канадските златотърсачи уволняват персонала и Диан стои известно време без работа. Смъртта му настъпва при неизяснени за близките обстоятелства – той умира ненадейно от сърдечен пристъп в Пазарджик на 22 юни м.г., по време на лятното слънцестоене. Прилошава му докато на интервю за работа. Младежът е кандидатствал за шофьор на ТИР във фирма за транспортни превози. "Диан беше здраво и право момче. Не е възможно за минути да издъхне, та той беше само на 35 години“, жалят се роднините му.
Покрай трагедията потресените жители на Крумовград отново си припомниха старите поверия за прокълнатото злато, върху което лежи града. В предаването „Еко“ на БНТ-Пловдив възрастен мъж разказа смразяваща легенда, която от векове се предава дядо на внук из съседните турски села. Когато човек вади злато от Ада тепе, по земята наоколо се насипва пепел. И каквато стъпка се покаже в пепелта, такъв курбан трябва да се даде. Ако се покаже човешка стъпка, значи скоро ще бъде дадена човешка жертва.
Според местните Диан Иванов е станал жертва на проклятието. Хората са убедени, че отмъщението на отвъдните сили е било неизбежно – сондите на неговия екип при проучванията са дупчили дори в стари гробища и са ги поругали, разсърдили са и духовете на мъртвите.
През февруари тази година правителството даде на БММ концесия за златодобив, а хората в Крумовград се излязоха на бунт. Те се страхуват, че канандците ще взривяват милиони тонове скали съвсем близо до центъра на градчето, а при извличането на златото ще използват и хиляди тонове отровни химикали – ксантогенати, натриев силикати, медни сулфати,
дитиофосфати. Освен това мината ще черпи вода за производството от вододайната зона на града, която се намира в подножието на Ада тепе до река Крумовица.
Родопчаните са разтревожени и от поредица убийства и нещастия в иначе мирния град, които зачестиха успоредно с нарастването на апетита на БММ към златото, което се оценява на 1,5-2 млрд. лв.
В края на 2009 г. Крумовград прикова вниманието на националните медии със сюжет, досущ изваден от американски филм на ужасите. Три деца бяха разкъсани от стара военна мина в Дома за сираци. Впоследствие се оказа, че бивш военен е крадял бомби, мини и взриватели от закритото военното поделение и ги и е складирал в двора на сиропиталището. Парнаджията на
училището за изоставени деца – Али Хамди Мустафа във фаталния ден дал на децата приличащ на тонколона уред да слушат музика. Те се прибрали в стаята си и почнали да го човъркат с отвертка. След малко мината се взривила и ги разкъсала. Али Хамди, когато разбрал, че по неволя е убил малките си приятели, първоначално опитал да си пререже вените, но лекарите го спасили. Десет дни след като бил изписан от болницата, той се обесил.
През март 2010 г. ново нещастие порази Крумовград – 20-тонен боклучкийски камион остана без спирачки и премина като торнадо през центъра на града. По чудо машината не убила никой, като премазала масичките на централните кафенета и разхвърляла чадърите. До оградата на стадиона обаче камионът се блъснал в направено от ламарина шивашко ателие. За зла участ в пробната тъкмо тогава 18-годишната Магдалена мерила рокля за абитуриентския си бал. Момичето е било влачено заедно с части от ателието повече от 20 метра. Лекарите се бориха за живота на Магдалена седем часа и накрая успяха да я спасят, макар и с тежки наранявания.
Черната серия в родопския град продължи и през тази година. През февруари шестима младежи, които празнували пълнолетието на единия от тях, пребиха до смърт 36-годишния бизнесмен Метин Халил. Шестимата го блъскали и ритали зверски, докато жертвата не се задушила в собствената си кръв. Убийството е станало след полунощ пред заведение в самия център на Крумовград, на стотина метра от полицейското управление.
Потресена от вълната от черни събития, кметицата на общината Себихан Мехмед даде нарочен курбан за всички жители за отблъскване на сатанинските сили от Крумовград. Хората обаче продължават да се страхуват и се чудят дали зловещата мистерия не се крие в Ада тепе.
Освен че от десетилетия е любимо място на иманярите, там наскоро археолозите откриха най-древната златна мина в Европа. Смята се, че коренното население на Родопите е почнало да добива жълтия метал още преди 3 500 г. Немски археолог дори предположи, че златото от Ада тепе е отивало към блестящите цивилизации на Троя и Микена. Открити са също калъпи за бронзови двойни брадви, сечива и грънци. На тепето е разкопано и древно светилище, където е намерена ценна статуя на фригийската Богиня-Майка – Кибела. Богинята е била пазител на златото от лоши хора и осквернители още преди хилядолетия.
Разкопките на Ада тепе се извършват от 40 души под ръководството д-р Христо Попов, но се спонсорират от канадската компания. Възможно е археолозите да крият част от находките си, тъй като БММ няма интерес Ада тепе, където има повече от 20 тона злато, да се превърне в национална забележителност, подобно на близкия Перперикон.
В Крумовград се говори и за друг необичаен инцидент с археолозите, които копаят през последните месеци на златния хълм. На 22 март един от учените внезапно припаднал по време на разкопките и повече от час изплашените му колеги не могли да го свестят и избягали ужасени от светилището на Кибела.
Шефовете на канадската компания успели да потулят инцидента като извикали линейка от Пловдив, която закарала археолога в местна болница. В града вече всички се питат коя ще бъде следващата жертва, дадена за курбан на прокълнатото злато.
Катерина Парогова

Няма коментари:

Публикуване на коментар