четвъртък, 26 април 2012 г.

ЗЛАТНО НАХОДИЩЕ КРАЙ АХЕЛОЙСКАТА РЕКА!








БОГАТО ЗЛАТНО НАХОДИЩЕ ИМА КРАЙ АХЕЛОЙСКАТА РЕКА!
Събраното съм скрил на сигурно място и ще го оставя на сина и внуците

От дълги години 63-годишният бургазлия Тодор Георгиев има интересно хоби - през уикенда вместо да ходи на реката за риба, той пали колата и тръгва за... злато. Още отсега е решил твърдо, че след няколко месеца, когато пенсията “потропа на портата му”, изцяло ще запълва дните си с любимото развлечение.

Дългогодишният златотърсач се съгласи да разкрие пред читателите на вестник “Над 55” някои от тайните на прелюбопитното си и обвеяно с легенди занимание.

Г-н Георгиев, вие сте стар златотърсач, много ли злато има в България?
- Да, навярно десетки тонове злато, но на повечето места концентрацията е много ниска и извличането му не е оправдано. Затова пък става за хоби като моето - вместо да ходя за риба през уикенда, аз отивам за злато...

Къде има най-много злато?
- Тази информация ще я оставя за себе си. Все пак ще ви дам един нишан - Ахелойската река... В Бургаско и най- вече в Странджа планина има много злато.

А много ли са златотърсачите?
- Да, много са. В Бургаска област не знам точно колко са, но в цяла България сме около 50 000. Навремето се събирахме 20-30 човека през няколко месеца в една местност в Странджа, но от пет-шест години престанахме.

Каква е тръпката да си златотърсач?
- Както ви казах, това е хоби, както ако ходиш за риба или за гъби.

Значи милионер от това не се става?
- Абсурд.

Защо твърдите, че от злато в България не се печели?
- Проблемът идва, когато човек реши, че трябва да реализира вече печалбата си, тоест да продаде златото. Това засега няма къде да стане - банките само продават, но не изкупуват злато. Ето затова по-добре е да се купуват монети с нумизматична стойност - те могат да бъдат продадени винаги.

Значи никой не ще да купува злато?
- Куриозно, но е така. Иначе така нареченото инвестиционно злато предлагат две банки. Инвестиционното злато е много чисто, 22 или 24 карата. Цената на покупката зависи от количеството, като при покупка на по-големи количества условията са значително по-добри. Няма никакви такси и комисиони при покупката на златото, но и цената не е борсовата. А много по-висока. При положение че идва от някоя от утвърдените златни рафинерии и е освободено от мито на територията на ЕС и в България.

А вие къде продавате намереното злато?
- Тук става дума за необработено самородно злато. Така че единственият вариант е някое златарско ателие. Там обаче дават толкова ниски цени, че не си заслужава. Аз лично моето злато го събирам. Имам вече доста, но не смятам да го продавам. Синът ми знае къде е, ако ми се случи нещо, ще го оставя за сигурност на него и внуците.

Все пак не е ли абсурдно - да имаш злато и да не можеш да го продадеш?
- В момента пазарът на злато в България е свободен. Проблемът обаче идва, когато човек реши, че трябва да реализира вече печалбата си, тоест да продаде златото. Това засега няма къде да стане - банките само продават, но не изкупуват. Все още няма натрупана активна маса от злато, за да има активна търговия. Така са ми казвали специалистите. Засега човекът, притежаващ злато, остава с две възможности - да си пази златото за вечни времена като сувенир, или да го продаде извън страната.

Значи инвестицията в злато не върви?
- Да, инвестицията в най-старото разплащателно средство у нас се оказва нелесна работа. Ако се купува злато с инвестиционни цели, то трябва да е в големи количества, за да се купи на добра цена, или да се купи от страна с добре развит пазар и цени, близки до борсовата. Засега в България златото си остава по-скоро сувенир, а не инвестиция. Златото е ценно само за себе си. И хората трябва да го разберат.

Защо всъщност златото е ценно?
- Защото всички смятат, че е. Знаете, че златото има чудесни свойства. Използва се в стоматологията, техниката и др. Когато другите инвестиции – например ценни книжа, се обезценяват, хората се прехвърлят към нещо, което според тях е сигурно, а именно златото.

Едно интервю на Марина ШИВАРОВА, Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар