събота, 21 април 2012 г.

Огромно количество златни и сребърни монети са открили морски археолози


Огромно количество златни и сребърни монети са открили американски морски археолози.
Съкровището най-вероятно ще се окаже най-мащабната находка на злато и сребро, намирано някога в останките от потънал кораб.
Общото тегло на съкровището е над 17 тона.
В кораба са били открити над половин милион сребърни и стотици златни монети, чиято стойност се изчислява приблизително на 500 милиона долара.
Съкровището е намерено от компанията "Odyssey Marine Exploration", която уточнява, че първите 6,000 сребърни монети са били във впечатляващо добро състояние, а на „почти всички от златните, държавните знаци блестят ослепително".
Експертите са препоръчали на компанията да продава сребърните монети на дребно, поставяйки на всяка една от тях индивидуална цена, варираща от няколко стотин долара до $4,000, в зависимост от състоянието, датата и произхода.
Очаква се златните монети да донесат чувствително по-високи цени, уточняват още от компанията.
„По съображения от правен характер и сигурност, не сме готови да дадем местоположението, дълбочината или друга информация за находката", заявяват от компанията, добавяйки, че след като веднъж определят името и националността на потъналия кораб, планират и по-нататъшни разкопки.
„Имаме някои интересни доказателства, които изглежда сочат към останки от определен кораб, но нямаме намерение да дискутираме това пред публика, докато нямаме възможността да проучим съвременните данни и да проведем обширен анализ на артефактите и монетите, които са добити досега, заявяват още от Odyssey Marine Exploration.
Комапнията е дала да се разбере, че иска да гарантира правата си върху находката преди да даде подробности за местоположението й, но е настояла, че корабните отломки са били извън всякакви териториални води.

Няма коментари:

Публикуване на коментар