събота, 12 май 2012 г.

Интересни факти за златото


Чистото злато (лат. Aurum) е светложълт, блестящ и мек метал, достатъчно мек, за да се надраска с нокът. Благодарение на голямата си пластичност може да се изтегля на много тънка нишка, което често се използва в бижутерията. От една тройунция злато (приблизително равна на 31 g), може да бъде изтеглена нишка дълга 80 km или да бъде изкован тънък лист с площ над 9 кв.м. Чистото злато има ниска химическа активност, не взаимодейства с киселини и основи, не се окислява. В бижутерията се използва сплавено с други метали.

Сплави на златото:
- със сребро – тогава придобива по-светъл цвят;
- с мед – тогава придобива червеникав оттенък;
- с желязо;
- с платина – получава бял цвят и се нарича още бяло злато.

За междубанков обмен и международна търговия се използват кюлчета с форма на монета или кубче от 99.99% чисто злато с тегло 1 златарска унция = 31.1 гр. Най-често срещаното кюлча злато е с маса 1 килограм и форма подобна на паралелепипед. Най-голямото кюлче злато е изработено в Япония и е закупено 5 дни след изработването му – то е с формата на паралелепипед и размери 40.5/19.5/16.0см. и маса 200 кг.


Златото и медта са първите метали, обработвани от хора. Най-старото находище в света, където е намерено обработено злато, се намира в България, недалеч от Варна и датира отпреди 5 000 г.пр.Хр.!

Златото е много плътно. Ако в един кубичен метър, при дадени условия, водата тежи един тон, то в същия кубичен метър ще се поместят 19,3 тона злато.

След среброто, златото е най-отразяващият метал, а след медта – най-електропроводимият. Той отразява както инфрачервеното (топлината), така и ултравиолетовото излъчване. Заради тези си свойства се използва при направата на стъкла за сгради, като не само рефлектира слънчевата топлина през лятото, но и топлината отвътре (не я пропуска през прозореца), през зимата.

Името „Gold” (злато) е усвоено в английският език от индоевропейската дума „Ghel”, която значи „жълт”.

Златото е навсякъде в природата, но не навсякъде е в количества, икономически изгодни за извличане. Намира се най-често депозирано в скали или във вид на „жили”, на всякакви дълбочини под земната повърхност. Когато е депозирано в скали на повърхността или близко до нея, скалите биват взривявани, натрошени на ситно и след това, по химичен път, се извлича златото.

Когато е на жили, те се проследяват по дължината им. Най-дълбоките мини за добиване на депозирано в жили злато са в Южна Африка на дълбочина над 3 km под земята. На такава дълбочина температурата може да достигне до 65 градуса по С. Мините се охлаждат от най-мощния климатик в света, построен специално за целта.

Освен в жили, злато се намира и по повърхността на земята. Най-често по корита на реки, промито и довлечено от буйни води, между речните камъни и чакъл. Може да е ситно, примесено с пясък и глина, но може и да е на едри парчета. Най-едрото монолитно парче злато, намерено до сега, тежи 2280 тройунции, равняващо са на над 68 килограма. Намерено е било на 5 февруари 1869 г. покрай черен път в щата Виктория, Австралия.

Най-големият откуп, предложен някога за освобождаване на затворник, е бил даден през 1532 г., когато испанците залавят водача на инките Атахуалпа. За да го пуснат, той им е предложил злато, което би запълнило стая с размери 7 метра дълга, 6 метра широка, с височина човешки бой. Испанците се съгласяват, но след като взимат златото, убиват вожда въпреки договорката.

„Златните” олимпийски медали са излети от 92,5% сребро с 6 грама злато, прибавено като украса на медала. Сребърните медали имат същото количество сребро, но без златото. Бронзовите са сплав от мед и цинк.

За най-големи майстори-златари на всички времена са признати двама души - Петер Карл Фаберже и Бенвенуто Челини.

Петер Карл Фаберже (1846 – 1920) е бил придворен бижутер към руския царски двор. Направил е много забележителни бижута през кариерата си, но е най-известен с „великденските си яйца”. За първи път става известен заедно с брат си Агатон по време на първата всеруска изложба на бижута в Москва през 1882 г., където двамата братя печелят златен медал. Цар Александър III подарява първото великденско яйце на жена си Мария през 1885 г. Тя е толкова възхитена от подаръка, че цар Александър поръчва на Фаберже да прави по едно яйце всяка година за подарък на Мария, до неговата смърт през 1894 г. След смъртта на цар Александър III на престола се възкачва синът му Николай II, който поръчва да се правят не по едно яйце на година, а по две - едно за майка му Мария и едно за съпругата му Александра. Традицията продължила до 1914 г., когато положението в Русия станало нестабилно и вече не му било до великденски яйца. Няколко години по-късно цар Николай II бива екзекутиран от комунистите. Фаберже успява да направи 50 имперски великденски яйца през живота си - десет от 1885 до 1894 г. и четиридесет (по две на година) от 1895 до 1914 г. За 42 от яйцата се знае точно къде са и кой ги притежава. 8 са изчезнали безследно.

За втори най-известен златар в света се смята Бенвенуто Челини (1500–1571). Бил е съвременник на Леонардо и Микеланджело и се е вдъхновявал от тяхната работа. Бил е златар на Францис I от Франция и по това време създава известната си „солница”. Оттогава солницата е известна като Солницата на Челини. Солницата изчезва през май 2004 г. от един музей в Австрия и до сега все още не е открита.

Съвети за купувачите на златни изделия:

Трябва да обърнете внимание и на пробата на златото. Най-популярната проба е 0.585, т.е. 14 карата. Често в Интернет магазините се предлагат продукти с по-ниска проба от 0.333, т.е. 8 карата, което много бързо променя качествата си.


Съдържание на чисто злато в сплавта, измерено в карати:

Карати         Съдържание на злато в сплавта
24 карата    100% чисто злато
22 карата    96% злато, 4% други метали
18 карата    75% злато, 25% други метали
14 карата    58.5% злато, 41.5% други метали
12 карата    50% злато, 50% други метали
9 карата    37.5% злато, 62.5% други метали
8 карата    33.3% злато, 66.7% други метали

Цвят на златото (в зависимост от съдържанието на други метали)

Цвят                    Сплав от злато и други метали
Жълто злато        Мед, сребро
Бяло злато          Паладий, никел, цинк, мед
Розово злато        Мед
Зелено злато        Сребро, цинк, мед

Грижа за златото на Вашите бижута:
Златото е скъп метал, но освен това и най-популярният материал при изработката на бижута. За да запази вашата бижутерия красотата и блясъка си възможно най-дълго, трябва да се грижите за нея подобаващо:

- при всякаква домашна работа сваляйте бижутата си, най-вече от ръцете, защото може да се повреди механично (надраскване) или химически (да реагира с някои активни препарати).
- старайте се системно да почиствате бижутата си. Най-добре веднъж месечно да се измива (например с четка за зъби) от механичните замърсявания (крем за ръце, изпотяване, прах и др.), може след това да се накисва за известно време в специална течност за почистване.
- бижутата, които носите по-рядко трябва да съхранявате увити в мек плат в плътно затворени торбички. Благодарение на това ще ограничите достъпа на въздух до бижутата и ще се намали образуването на патина.
- ако все пак бижутерията ви се повреди по-сериозно, занесете я при бижутер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар