четвъртък, 24 май 2012 г.

БЪЛГАРСКИТЕ ФАЛШИФИКАТОРИ СА НЕНАДМИНАТИ






Пловдивски колекционер разказва, че българските фалшификатори са ненадминати
В България действат 7 канала за износ на антични предмети, споделя инж. Димитър Костов от Пловдив, който е отдаден колекционер и е написал три книги по тракийска праистория.

Костов разказва, че в България работят няколко момчета, които правят такива изкусни „ментета” на древни монети, че много трудно могат да бъдат доказани, че не са оригинали. Всеки един от тези фалшификатори действа по самоделно направени матрици, в които изливат монетите, после с много и разнообразни техники ги състаряват, за да се достигне до един наистина брилянтен фалшификат. Всеки един от „майсторите” се е специализирал в правенето на различни монети.

Димитър Костов обяснява, че той направил един списък с имената на родните ни „майстори”, описание на тяхната работа, както и на техни много добри продукти. Той дал този списък на най-добрия и прочут нумизмат в света Дейвид Сиър, който в знак на благодарност е приел да прави анализ на намерените от Димитър монети. Когато Костов попаднал на една много рядка монета, наречена двоен статер, от времето на Александър Велики, той я изпратил за анализ в лаборатория в Белгия, откъдето му представили пълни резултати – за тегло, иконография, състав. Всичко говорело за античност на монетата, освен твърдостта на метала. Оказало се, че ако монетата е на 2400 години, тя трябва да е направена от много по-твърда сплав. Или с други думи, този статер бил брилянтно менте.

Инж. Костов добавя, че с измененията в закона, много иманяри са прекратили нелегалната си дейност, от страх да не лежат в затвора. Но за да има още по-голяма ефективност в хващането на онези, които са се престрашили да копаят, трябва полицията да има повече информация, знания и техника.

Той разказва и за това, как в другите развити страни са направили печеливш бизнеса, наречен археологическо сафари. У нас има много разпространени малки медни монетки от времето на Константин Велики. Те се изкупуват за 20-30 стотинки у нас, изнасят се в Англия и Франция. Предоставят се на хотелски комплекси, които развиват такъв вид туристическа атракция. Хотелите дават на желаещите подробна карта и металотърсачи и туристите започват да търсят съкровището. Когато намерят монетките, те получават много ефектен и красив сертификат, с който „иманярите” могат после да се хвалят на своите приятели. За тази услуга хотелският комплекс получава между 1000 и 2000 евро. Ето какво можем и ние да организираме, съветва инж. Костов, за да печелим от прастарата история, която имаме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар